Third image

Third image

First slide

First slide

Second image

Second image

sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Mööpleerausta ja maalausta

Siinä siis tämän ensimmäisen adventtiviikonlopun ohjelmaani. Kalusteet vaihtoivat paikkaa ja nyt on kyllä mielestäni erinomainen järjestys, paljon parempi kuin ennen ja tulipahan taas sohvankin alta kaikki villakoirat siivottua. Onneksi olen aikoinani ollut sen verran fiksu, että olen ostanut pyörillä pyörivän kirjahyllyn, niin siirtely sujuu ilman tuskastumista ja voimasanojen käyttöä :). Maalia olen ja poistellut yhdestä tuolista, ja nyt tuntuu siltä, että maalinpoistoainetta on jalkapohjassa ja vaikka missä ihoa kirvelemässä. Ehdin myös laitella kotiin vähän joulutunnelmaa adventin kunniaksi, eli koota pöydällä komeilevaan lempikoriini oheisen asetelman. Nyt sitten voi nautiskella sunnuntai-illasta, kun kaikki ympärillä näyttää taas ihan uutukaiselta.


Kuvan pyöreä pöytä on muuten ensimmäinen entisöintiharrastukseni tuotos. Pöytä on äidinäidin äidin peruja Karjalasta, valitettavasti sen tarkempaa tietoa ei ole sen historiasta. Entisöintikurssilla opin, että tämän mallisia pöytiä on valmistettu vuosina 1880-1920, mutta tyyli on elänyt sen jälkeenkin. Pöytä on minulle erityisen rakas ja on kulkenut mukanani teiniajoista lähtien. Se oli kuitenkin huonossa kunnossa, kansi keikkui ja oli myös liikkunut pois paikoiltaan. Maalikerroksia siihen oli ja vuosikymmenien saatossa vedetty useampia ja niissä olikin ja poistamista maalinpoistoaineella, kun eivät maalikerrokset muilla keinoin lähteneet. Valitettavasti pöydälle kävi sitten niin, että kun se ensimmäisen kerran korjattiin kurssilla tukevammaksi (laitettiin iso puutappi keskelle kantta), niin kansi sen seurauksena halkesi vuoden parin päästä. Vein pöydän sitten uudestaan kurssille viime keväänä ja nyt kansi on hyvin kestänyt paikoillaan. Tosin pieni pala kantta jouduttiin sahaamaan pois ja tekemään uusi pala tilalle ja poraamaan kantta sieltä sun täältä… Pikkasen ahdisti, kun rakasta pöytä pistettiin palasiksi. Toisaalta sain kurssilla tehdä myös tällä kertaa puutöitä pelkän maalinpoiston ja maalaamisen lisäksi, ja ihan onnessani tein Raspi-Roopella puutappeja poranjälkiä paikkaamaan. Taitaa pöytä nyt olla vaan entistä rakkaampi omistajalleen :).

Pöytä on maalattu perinnemaalilla eli ruskea väri on sekoitettu Uula-tuotteen ja Sateenkarivärien väripigmenteistä (keltaokra, musta ja englanninpunainen) ja pellavaöljystä. Alun perin pöytä on ollut valkoinen, mutta halusin itse tehdä siitä ruskean, koska väri sopii paremmin sisustukseeni – eli sen verran tässä entisöinnissä ainakin joustettiin. Maalaus on tehty trikoorätillä pensselin sijaan ja lopuksi tehdään vielä pelkällä pellavaöljyllä kiillotus pöytään (tosin tältä osin projektini on vielä hieman kesken, kun ei kotona ole oikein tiloja missä tehdä).

Olen muuten tykästynyt HOK-Elannon järjestämiin entisöintikursseihin, koska kurssit ovat yhden viikonlopun mittaisia ja sopivat siten paremmin omaan arkeeni säännöllisen viikkokurssin sijaan. Kursseja on 1-2 lukukautta kohti ja tietoa niistä löytyy täältä. Olen myös tykästynyt Ylellä tänä syksynä esitettyyn perinnerakentamisesta kertovaan Perinnemestari-ohjelmaan. Sen kotisivut löytyvät ja täältä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti