Third image

Third image

First slide

First slide

Second image

Second image

lauantai 19. joulukuuta 2009

KarkkitötteröitäVoimat ovat pikku hiljaa palautumassa taudin jälkeen ja taas jaksan pikku hiljaa valmistella joulua :). Näin norjalaisen Hespen blogissa tällaisia ihania karkkitötteröitä ja pakkohan minun oli idea sieltä ottaa omaa käyttöön, koska ajattelin näiden soveltuvan täydellisesti omien joululahjojeni paketoimiseen eli huopakoruille ja marmeladeille. Hespe oli puolestaan saanut oman mallinsa ilmeisemmin jostain (sisustus)liikkeestä. Hespen blogiin pääsee muuten vasemmalla olevasta inspiroivien blogien luettelostani.


Tein siis Hespen blogissa olleen kuvan perusteella kaavan tötteröstä ja pään muotoilin pienellä piparimuotilla sydämen muotoiseksi. Samalla sydänmuotilla ajattelin tehdä myös marmeladit, jotka todennäköisesti näihin tötteröihin pakkaan lahjaksi kavereille. Mieleen tuli myös, että pään voisi tosin muotoilla esim. enkelin, tähden tai joulukuusenkin muotoisiksi ja samalla tehdä tötteröstä löytyvistä marmeladeista samanmuotoisia (kun sellaisetkin pienet piparimuotit kaapista sattuvat löytymään. Itsetehtyjen marmeladien ohjeen otin viimesyksyisestä Kotiliedestä, mutta se löytyy myös lehden kotisivulta eli täältä. Katsotaan laitanko marmeladitkin sitten tänne näkyville, kunhan saan ne valmiiksi.
Yllä myös kuva perinteisimmistä karkkitötteröistä, joita alettiin käyttää joulukuusen koristeena joskus 1860-luvulla Tanskassa. Olisiko sitten Ruotsin kautta levinnyt joulukuusen tavoin meille Suomeenkin joulukuusen koristeeksi? Tanskalainen Alfred Jacobsen alkoi valmistaa tällaisia valmiita karkkitötteröjen leikkuuarkkeja joskus 1880-luvulla ja oli niiden suosituin valmistaja Tanskassa. Oma arkkini on tosin huomattavasti nuorempi kopio näistä alkuperäisistä arkeista, ostettu joskus kauan sitten joltain Tanskan matkalta ennen joulua ja on vaan sitten unohtunut kaappiin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti