Third image

Third image

First slide

First slide

Second image

Second image

sunnuntai 15. elokuuta 2010

Vanhoja konsteja kodinhoitoon


Tällä kertaa jotain muuta kuin käsitöitä, vaikka tämä blogi on ja pysyy pääasiassa käsityöblogina. Tästä pitää mielestäni kuitenkin kirjoittaa, eli olen monen muun lailla viime aikoina kovin kiinnostunut kemikaalittomammasta ja ekommasta arjesta ja tänä kesänä näitä elämäntapamuutoksia on ollut omalla kohdalla hyvä tehdä pitkän vapaan vuoksi. Pyrin mm. ostamaan mahdollisimman paljon luomuruokaa ja jätän kaikki e-koodit kaupanhyllylle. Vanhojen purnukoiden tyhjentyessä vaihdan myös kauneudenhoitotuotteita luonnonkosmetiikkaan (mm. paljon puhuttu kookosöljy on myös ollut kokeilussa) ja nyt olen viimeksi innostunut kemikaalittomasta siivoamisesta vanhan ajan malliin.

Vinkkejä kemikaalittomaan siivoamiseen löytyy esimerkiksi Cabbages & Rosesin perustajan Christina Struttin kirjasta, joka on kuvassa yllä (samainen kirjoittaja siis, joka on julkaissut yhden lempikäsityökirjoistani Menneen ajan tunnelmaa). Kirjassa on vanhan ajan siivoamisvinkkien lisäksi omat osiot mm. säilönnästä ja  kauneudenhoidosta vanhan ajan konstein. Struttin tapaan kirjassa on paljon kauniita kuvia, joten sitä on mukava selailla ja lueskella. 

Täytyy sanoa, että siivoaminen oli varsin mukavaa puuhaa vanhoilla konsteilla :) ja harmittaa etten ole aiemmin ollut monistakaan näistä nikseistä tietoinen. Etikka-vesiliuoksella puhdistuivat ikkunat ja sanomalehtitupolla sujui näppärästi ikkunoiden kiillotus. Etikka - samoin kuin sitruuna - sopivat hyvin myös muuhun kodin yleissiivoukseen esim. keittiössä ja kylppärissä ja tarvittaessa etikan tehoa voi tehostaa soodalla. Mm. nahkalaukut puhdistin myös pellavasiemenöljyn ja etikan seoksella, matot raikastin soodalla (annetaan vaikuttaa tunti ja imuroidaan sitten pois) ja hanojen kalkkisaostumat sekä kammat ja harjat myös etikka-vesiseoksella. Kirjan kaltaisia vinkkejä löytyy muuten myös mm. Ylen Olotila -sivustolta, josta pääsee myös tänne Radio Suomen pula-ajan vinkkeihin. Lisäksi aiemmin kesällä avattiin myös Ennenvanha-sivusto, jossa on myös monenmoista mukavaa.


Kuvassa näkyy muuten myös omia säilöntäkokeiluja eli vadelma-punaherukkamehua ja karviaismarjahilloa. Valitettavasti omia marjapensaita ei tällaisella kerrostaloasujalla vielä ole, joten äidin puskat on tyhjennetty :). Kokeiltavien reseptien listalla on myös pitkään lojunut norjalaisen Interiör Magasinetin viimekesäinen nektariini-mustikkapiirakan ohje ja nyt sitä sitten on siis kokeiltu ja maisteltu siivouksen päätteeksi. Laitan reseptin myöhemmin mahdollisesti esille, jos ja kun jaksan sen kääntää suomeksi. Piirakassa on muuten myös ripaus etikkaa ja sitruunaa eli sattuipas näköjään sopivasti ;). 

Pirteää viikkoa toivotellen,

Pirjo

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti