Third image

Third image

First slide

First slide

Second image

Second image

torstai 1. maaliskuuta 2012

Rovaniemen lapaset


Tässäpä alkuvuoden eniten kärsivällisyyttä koetellut projekti eli Eija Haaviston Sata kansanomaista kuviokudinmallia kirjan Rovaniemien lapaset. Nytkin on tosin vasta toinen käpälänlämmitin valmiina, joten jää nähtäväksi valmistuuko sille kaveri vielä näillä lumilla.

Useammalla langalla näitä kokeilin ja tämän mallin lisäksi muitakin malleja, mutta tuntui, että koskaan ei ollut riittävän ohut lanka ja puikot, jotta saisi koko kuvion mahtumaan ja lapasista ei tulisi ihan lapiokokoa. Tutkittuani vastaavia lapasia muissa blogeissa jätin resorin pois, jotta saisin koko kuvion mahtumaan. Leveyssuunnassa otin myös reunasilmukat pois mallista ja teen lapaset 56 silmukalla sekä 2,5 mm puikoilla ohuimmasta villalangasta mitä varastossa oli. Nyt tosin lapanen onkin jo sitten melkein liian kapoinen eli pari silmukkaa olisi hyvin voinut olla lisää :). Yhdistelmä kova villalanka ja ohuet bambupuikot ei myöskään ole taannut kovin mieluisaa neulomiskokemusta ainakaan omissa käsissä, mutta nyt sentään neuloutuvat. Eli ei ole kyllä siistein kirjoneuleeni, mutta tuleepahan taas oppia ja kivat ovat kuitenkin kädessä ja taatusti lämpimät!

Lankana lapasissa on Töting-merkkinen villalanka Färsaarilta. Työmatkalta olen näitä villoja tuonut monta vuotta sitten, mutta ovat jääneet neulomatta kun näitä on pitänyt jotenkin säästellä johonkin huippuprojektiin, jota ei sitten koskaan ole tullut keksittyä :). Färsaaret eli suomeksi Lammassaaret ovat tunnettuja villalangastaan, jossa on hyvä vedenpitävyys ilmasto-olojen takia samoin kuin neulomisperinteestään. Käsittääkseni neulominen on tullut Pohjoismaihin juuri Färsaarten kautta joskus 1500-luvulla. Mitä tulee tähän lankojen marinoimiseen niin tämä on omalla kohdalla muutenkin tyypillistä, että ostan jotain mieluista/harvinaisempaa/kalliimpaa ja sitten en meinaa raaskia käyttää ja nauttia ostoksestani (koskee myös mm. astioita) :).

Kaiken värikylläisen virkkailun jälkeen silmä myös lepää luonnollisemmissa ruskean ja vihreän sävyissä. Ensi talvena voisikin sitten ottaa haasteeksi nämä Taalainmaan hevosilla varustetut lapaset (Dala-Selbuvotter), kun nämä tämän projektin koettelemukset on autuaasti unohdettu.


Ja Riitalle lämmin tervetulotoivotus blogia seuraamaan!

Mukavaa loppuviikkoa! / Ha det så gott!

Pirjo

Det här projektet, traditionella Rovaniemi-vantar från Eija Haavistos bok "Sata kansanomaista kuviokudinmallia"  har varit den största utmaningen under de första månaderna av året. Nu har jag äntligen kommit så långt att den första vanten är färdig. Dessa har jag stickat med stickor nr 2,5 för att få hela mönstret med i vantarna. Som garn har jag den här gången Töting från Färöarna.

8 kommenttia :

 1. Kauniit lapaset! Ja kauniisti kuvattuina. Hyvää loppuviikkoa sinullekin

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia :), opettelen täällä pikku hiljaa käyttämään uutta kuvankäsittelyohjelmaa entisen Picasan sijaan.

  VastaaPoista
 3. Onpa kaunis kuva ja kevään tunnelma!

  VastaaPoista
 4. Voi kiitos! :) Lisää keväisiä värejä on tulossa, kunhan saan uudet tuotokset valoisaan aikaan kuvattua.

  VastaaPoista
 5. Niin on aivan ihana malli. Haaviston kirjassahan on monia upeita malleja, mutta tätä teki ensiksi mieli kokeilla.

  VastaaPoista