Third image

Third image

First slide

First slide

Second image

Second image

maanantai 16. heinäkuuta 2012

Ristipylväsmaton ohjeTässäpä tämä lupailemani ohje tälle yksinkertaiselle ristipylväsmatolle. Pahoittelut, etten pystynyt pitämään lupaustani aikataulun kanssa, kun tämä näköjään tarvitsi pidempää hautomisaikaa mielessä ja kokeiluja eri silmukkamäärillä, kun mitä alun perin ajattelin. Lopputulos on kuitenkin mieluinen.

Maton halkaisijaksi tuli 100 cm ja kudetta meni 2-3 kilon välillä. Kuteena käytin vanhaa joustavaa trikookudetta, jota olen ostanut Lankamaailmasta. Virkkuukoukkuna käytin kokoa 10. Lyhenteinä olen käyttänyt tavallisia virkkuulyhenteitä eli ps=piilosilmukka, ks=kiinteä silmukka ja p=pylväs. Mikäli virkkaus on sinulle uutta, niin eri silmukoiden teko-ohjeet löydät mm. Drops Designin sivuilta eli täältä.

1. kierros: Aloitin virkkauksen tekemällä ns. taikasilmukan ja virkkaamalla siihen 10 ks, jotka suljin renkaaksi 1 ps:llä. Vaihtoehtoisesti alun voi toki tehdä virkkaamalla ensin esim. 6 kjs ja sulkemalla sen ympyräksi ps:llä ja virkkamalla renkaan ympärille 10 ks. Taikasilmukan tekovideon löydät mm. täältä.

2. kierros: 3 kjs (= 1 p), virkataan 2 p jokaiseen edellisen kierroksen ks:ään ja suljetaan lopuksi kierros 1 ps:llä ensimmäisen pylvään kolmanteen ketjusilmukkaan. Olen tehnyt niin, että virkkaan yhteen kolmannen ketjusilmukan takapuolen (siellä olevan lenkin), jolloin ketjusilmukoiden etuala jää kaikista näkyviin. Näin olen mielestäni päässyt siistimpään lopputulokseen eli kierrosten välinen sauma ei näy niin selkeästi. Muut kierrokset suljetaan samalla tavalla. Silmukoita on kierroksen päätteeksi 20.

3. kierros: 3 kjs, virkataan 2 p edellisen kierroksen silmukkaan, 1 p seuraavaan silmukkaan, 2 p seuraavaan silmukkaan jne. Eli 2 p joka toiseen silmukkaan. Silmukoita on kierroksen päätteeksi 30.

4. kierros: 3 kjs, virkataan 1 p edellisen kierroksen silmukkaan, 2 p seur, silmukkaan, * 1 p seuraavaan silmukkaan, 1 p seuraavaan silmukkaan, 2 p seur. silmukkaan *. Toistetaan *-* kierroksen loppuun. Eli kierroksella virkataan lisäys joka kolmanteen silmukkaan. Silmukoita on kierroksen päätteeksi 40.

5. kierros: 3 kjs, virkataan * 1 p edellisen kierroksen silmukkaan, 1 p myös kahteen seuraavaan silmukkaan, 2 p seur. silmukkaan*. Toistetaan *-* kierroksen loppuun. Eli tällä kierroksella virkataan lisäys joka neljänteen silmukkaan. Silmukoita on kierroksen päätteeksi 50.

6. kierros: 3 kjs, virkataan lisäys eli 2 p yhteen silmukkaan joka viidenteen silmukkaan. Lisäykset kannattaa suunnitella tästä eteenpäin siten, että lisäykset tehdään eri kierroksilla eri kohtiin, jolloin matto pysyy pyöreämpänä. Silmukoita on kierroksen päätteeksi 60.   

7. kierros: 3 kjs, virkataan lisäys eli 2 p joka kolmanteen silmukkaan. Silmukoita on kierroksen päätteeksi 80. Eli tällä kierroksella on tehty ns. tuplalisäykset.

8. kierros: 3 kjs, virkataan lisäys eli 2 p joka kahdeksanteen silmukkaan. Silmukoita on kierroksen päätteeksi 90.

9. kierros: 3 kjs, virkataan lisäys eli 2 p joka yhdeksänteen silmukkaan. Silmukoita on kierroksen päätteeksi 100.

10. kierros: 3 kjs, virkataan lisäys eli 2 p joka kymmenenteen silmukkaan. Silmukoita on kierroksen päätteeksi 110.

11. kierros: 3 kjs, virkataan lisäys eli 2 p joka yhdenteentoista silmukkaan. Silmukoita on kierroksen päätteeksi 120.

12. kierros: 3 kjs, virkataan lisäys eli 2 p joka kahdenteentoista silmukkaan. Silmukoita on kierroksen päätteeksi 130.

13. kierros: 3 kjs, virkataan lisäys eli 2 p joka kolmanteentoista silmukkaan. Silmukoita on kierroksen päätteeksi 140.

14. kierros: 3 kjs, virkataan lisäys eli 2 p joka neljänteentoista silmukkaan. Silmukoita on kierroksen päätteeksi 150.

15. kierros: 3 kjs, virkataan lisäys eli 2 p joka viidenteentoista silmukkaan. Silmukoita on kierroksen päätteeksi 160.

16. kierros: 3 kjs, virkataan lisäys eli 2 p joka kuudenteentoista silmukkaan. Lisäksi kannattaa tehdä yksi ylimääräinen lisäys sopivaan väliin, jotta silmukkamäärä on kolmella jaollinen seuraavaa ristipylväskierrosta varten. Silmukoita on kierroksen päätteeksi 171.

17. kierros: 4 kjs, virkataan ristipylväitä koko kierros. Ristipylvään teko-ohjeita näyttää löytyvän vähänlaisesti netistä, mutta täältä löysin yhden ohjeen. Minulle voi toki laittaa viestiä, jos on tarvetta tarkemmalle ohjeelle. Itse olen oppinut ristipylvään tekemään Taito tehdä – Ilo onnistua –kirjasta. Kierroksen olen sulkenut siten, että viimeisen ristipylvään virkkaan puolittain ja kiinnitän sen 2 ketjusilmukkaan kierroksen alun neljästä ketjusilmukasta, joista siis muodostuu toinen puoli kierroksen viimeisestä ristipylväästä.

18. kierros: 3 kjs, virkataan pylväitä. Tein tällä kierroksella lisäykset joka toisen ristipylvään keskelle (katso kuva alla) eli käytännössä joka kuudenteen silmukkaan.

 
Lopuksi voi vielä tehdä vaikka kierroksen piilosilmukoita aina edellisen kierroksen takareunaan, jos haluaa reunusta vielä huolitella, kuten olen tässä yllä tehnyt. Tykkään itse, että se antaa reunukselle mukavamman ilmeen.

Kierrosten saumakohtaa ei oikein saa kokonaan piiloon, mutta jos sinulla on vinkkejä miten sen saisi siistimmin tehtyä, niin otan niitä mielelläni vastaan. Mattoa tehdessä tuntui myös siltä, että keskivaiheilla mattoa on muutama silmukka liikaa, koska tein tuplalisäykset kierroksella 7, mutta näin sain maton menemään symmetrisesti eteenpäin loppuun saakka ja joustavalla kuteella tehtynä matto asettui kyllä nätisti paikoilleen lattialle. Lisäyksiä kannattaa siinä kohtaa tehdä vähemmän, jos tuntuu että matto alkaa liikaa laineilla = liikaa silmukoita. Ristipylväskierroksen jälkeen maton reunat ovat puolestaan kupilla = liian vähän silmukoita, koska ristipylväskierroksella ei ole tehty lisäyksiä, mutta itse sain ne ainakin tasoittumaan tekemällä sitten viimeisellä kierroksella enemmän lisäyksiä.
  

Toivottavasti tästä ohjeesta iloa ja hyötyä! Ja lämpimästi tervetuloa kaikki uudet lukijat, kiva kun olette löytäneet tänne!

 Virkkausiloa toivotellen,

Pirjo :)

Här ovan har jag beskrivit hur jag har virkat mattan som finns i bilderna. Om du är intresserad av att få beskrivningen på svenska lämna gärna en kommentar/skicka e-post.

10 kommenttia :

 1. Hei hieno ohje. Ihailen suunnattomasti teitä taitavia, jotka vielä virkatessanne kirjaatte ylös.

  Yksi juttu aivan erityisesti on huippuhieno, nimittäin se, että kerrot totuudenmukaisesti noista lisäysten hankaluuksista, kupruiluista ja kireyksistä, eipä monikaan ohje ota kantaa erilaisten virkkaajien ongelmiin.

  Tämä tulee varmasti monelle tarpeeseen.

  Terv. nimim. "Virkkaan ja puran ;)"

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi! :) Mukava kuulla, että olen hyvin selittänyt virkkausprosessia. Ja samalla periaatteella täällä mennään eli virkataan ja puretaan ja siinä sivussa sitten opitaan ;).

  VastaaPoista
 3. Kaunis ja ihanan simppeli malli! Minulla olisi kudetta varastossa ihan muuta tarkoitusta varten, mutta vähän nyt himottaisi kyllä ryhtyä matontekoon...

  VastaaPoista
 4. Kiitos :), itekin olen tykännyt tästä juuri yksinkertaisuuden takia. Ja on myös tasaisena pintana omasta mielestä mukava jalan alla.

  VastaaPoista
 5. Voi kiitos paljon ohjeesta.Ostinkin juuri turkoosia kudetta ajatuksena tehdä mökille matto.Huomasin että sinulla on tuossa sivupalkissakin maton ohje,pitää kurkata sekin.Kiva kun olet laittanut noita muitakin ohjeita sivupalkkiin,ne kun tuppaa jääämään uusien postauksien alle.

  Tuo sauma kohta ainakin minulla aina jää näkyviin.Onkohan siihen tosiaan mitään vinkkiä.

  Mukavaa uutta viikkoa.

  VastaaPoista
 6. Ole hyvä vaan, toivottavasti tällä ohjeella on käyttöä, kuten muillakin sivupalkkiin laittamillani. Turkoosi onkin ihana väri, pitäis ite ja virkata välillä jostain muusta väristä kuin luonnonvalkoisesta näitä mattoja.

  Ja luulen, että sauma jää valitettavasti jotenkin aina näkyviin tällaisissa tasaisissa ympyröissä. Yritin nimittäin katsella käsityökirjoista kierrosten yhdistämistä ja niissä oli kyllä ja kaikissa samalla tavalla saumakohta näkyvillä.

  VastaaPoista
 7. Hei! Sinulla on aivan ihana blogi, tämä matto-ohje on sitä mitä olen kaivannut, aion jossain tekemisenpuuskassa virkata riemunkirjavan matonkudematon ja tätä ohjetta olin vailla. Eli kiitos hyvästä ohjeesta.

  VastaaPoista
 8. Kiitos:). Mukava kuulla, että ohjeella on käyttöä. Virkkausiloa!

  VastaaPoista
 9. Tein muuten ohjeen mukaan, mutta ristipylväskierroksen jälkeen tein 2p kahden peräkkäisen ristipylvään keskelle ja kolmanteen 1p. Näin ei lähtenyt 'kupittamaan' maton reuna... Kiitos ihanasta ohjeesta!

  VastaaPoista
 10. Eipä kestä, mukava aina kuulla, että ohjeella on käyttöä. Ja kiitos paljon että kerroit miten itse olet tehnyt, pitääkin sitä ja kokeilla seuraavan kerran tätä mattoa tehdessä.

  VastaaPoista