Third image

Third image

First slide

First slide

Second image

Second image

keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Kirjovirkkauksen opettelua

  
Kansainvälisiä virkkausblogeja selatessa on viimeisen reilun puolen vuoden aikana kiinnittänyt huomiota kirjovirkkauksen kasvava suosio (engl. tapestry crochet) geometristen kuvioiden ollessa suosiossa sisustuksen puolella. Suomessa Molla Mills tekee hienoja kuvioita ja hänen kirjaansa hieman esittelinkin aiemmin keväällä. Ulkomaisista virkkaajista suosikkejani ovat hollantilainen wood & wool stool ja tanskalainen Lutter idyl

Kirjovirkkauksessahan on pääpiirteissään kyse siitä, että virkataan vähintään kahta väriä samanaikaisesti ja mukana kulkeva lanka virkataan silmukan sisään, jolloin nurjalle puolelle ei jää langanjuoksuja kuten kirjoneuleessa. Työt virkataan useimmiten kiinteillä silmukoilla. Kirjovirkkaus onnistuu sekä pyörönä että tasona (tämä on tosin jo hitusen monimutkaisempaa), mutta kuvioista ei tule ihan yhtä selkeärajaisia kuin mitä kirjoneuleessa. Jos olet tekniikasta kiinnostunut niin kannattaa esim. tutustua Carol Venturan kotisivuun. Sieltä löytyy joukko You Tube -ohjevideoita ja myös silmukkapohjat, joille voi helposti suunnitella omia kuvioita sekä pyörönä että tasona. 

Tämän virkkaustekniikan kanssa olen alkuvuonna useasti pähkäillyt ja miettinyt miten löytäisin oman mieleisen tekniikan. Olen kokeillut kirjovirkkausta sekä pyörönä että tasona ja erilaisilla silmukkatyypeillä, mutta tasovirkkauksen osalta en vielä ole sitä omaa virkkaustekniikkaa oikein löytänyt. Yksi keinohan on se, että opettelee virkkaamaan itselle "väärällä kädellä", jota Carol Ventura esittelee kotisivullaan. Eli työ virkataan koko ajan oikealta puolelta, virkkauskättä vaan vaihdetaan kierroksen lopussa. Yritin tätä kokeilla, mutta ei se oikein sujunut ensi yrittämällä. Olen siksi omat työni tehnyt tähän asti ihan tavallisesti virkkaamalla kummankin puolen. Mukavaa ja haastavaa kirjovirkkauksen opetteleminen on kuitenkin ollut. Jos sinulla sattuu olemaan tekniikkavinkkejä tai vinkkejä kirjovirkkausta harrastavista bloggaajista, niin otan vinkkejä kyllä erittäin mieluusti vastaan.

Tässäpä siis kuvakavalkadia mitä kaikkea olen kirjovirkkauksessa tähän mennessä kokeillut ja samalla muutama valmistunut Kesäyön hullutuksen eli KYH:in työ valmiina. Yllä ensimmäisessä kuvassa on virkattuja rannerenkaita, joista kaksi ylintä on KYH-työt nro 13 ja 22. Rannerenkaissa on sisällä puinen rannerengas, jonka päälle olen sitten kehitellyt itselle mieluisat päälliset. Ja keskimmäinen rannerengashan on kirjovirkkausta pyörönä.


Tässä yllä puolestaan ensimmäinen valmistunut kirjovirkkaustyö tammikuulta, eli virkattu kori harlekiinikuviolla. Tämä työ on tosin menossa purkuun nyt kun tekniikka on vähän paremmin hallussa.
 

Pyörövirkkauksen lisäksi olen kokeillut virkata tasona erilaisia kuvioita. Tästä mustavalkoisesta työstä yllä on kait tulossa tyynynpäällinen ja alla oleva sama kuvio kolmella värillä on ihan vaan kokeilutilkku, mutta tekisi mieli melkein kehystää se :-), koska virkkaaminen kolmella värillä ja viidellä kerällä ei ollut ihan helppoa (kummallakin kuviolla on siis omat keränsä). Tästä myös näkee samalla miten oppia on tullut matkan varrella, koska oikealla oleva kuvio on ensin virkattu ja epäselvempi. Nämä kuviokokeilut olen tehnyt sillä ajatuksella, että saisin jotain näiden kaltaista virkattua maton kuvioiksi. Sen takia olen myös tätä tasovirkkausta yrittänyt opetella. Vielä täytyy kuitenkin jatkaa kokeiluja ennen kuin uskallan lähteä mattoa kokeilemaan.
 

Novitan Hanko-lanka on myös ollut mieluisa materiaali sen jälkeen, kun siihen alkuvuonna tuli uusia värejä ja kokeilin silloin tehdä siitä alla olevan rouhean viirinauhan. Tämä työ poikkeaa muista kirjovirkatuista töistäni siinä, että virkkasin liput kokeeksi puolipylväillä. Jälkiviisaana voisi todeta, että sinisen värin sijaan olisin voinut käyttää mustaa ja kenties tehdä tavalliset liput ilman lieppeitä (olisi ollut helpompaakin).Uusimpana työnä on valmistunut kirjovirkattu patalappu Fair isle -kuviolla ja olen tässä taas hieman muutellut tekniikkaa kokeilun vuoksi, mutta taidan tämän kokeilun jättää tähän. Nämä patalaput ovat samalla KYH-työt nro 6 ja 16.Peipon pesä -blogi on myös muistanut minua tunnustuksella. Lämmin kiitos vielä siitä! :-) Vastailen siihen myöhemmin, koska tälle postaukselle taisi muutenkin jo tulla mittaa.

Ja tervetuloa myös uudet lukijat! Mukava, että olette löytäneet tänne blogiini!

Kesäterveisin / Sommarhälsningar,


Pirjo


På sistone har jag varit väldigt intresserad av virkning med flera färger samtidigt dvs. "tapestry crochet" på engelska. Ovan finns några projekt som jag hittils har fått färdigt. Jag håller på att pröva olika tekniker, men tyvärr har jag inte riktigt hittat min stil och teknik speciellt när det gäller virkning med flera färger fram och tillbaka. Roligt är det dock och utmanande. Om du är intresserad av tekniken rekommenderar jag Carol Venturas hemsida. I Finland har vi Molla Mills som gör fina projekt och mönster, i Danmark finns till exempel Lutter idyl och i Nederländerna wood och wool stool (länkarna finns ovan i den finska texten). Dessa är alltså mina favoriter men jag tar nog gärna emot tips om tekniken och bloggare som håller på med den här tekniken.

10 kommenttia :

 1. Onhan hienoja kirjovirkkauksia!
  Itse olen joskus virkannut lippuviirinauhan, vaan kirjoin ketjusilmukoilla niihin ristit. Nämä liput näyttävät hienoille!
  Ja noi rannerenkaat ovat aikas mageet :)

  VastaaPoista
 2. Aivan upeita juttuja olet tehnyt, mullakin pisti ihan erityisesti silmään liput ja rannerenkaat, tosi hienot!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kaunis teille kommenteistanne! Mukava kuulla, että muutkin tykkää luomuksistani.

  Olen itse myös tehnyt joskus viirinauhan, johon tein ristit ketjusilmukoilla, mutta kirjovirkkausta opetellessa tuli sitten tämmöinen ajatus mieleen.

  VastaaPoista
 4. Hienoja on! Liput on mun mielestä kivoja just tuolla reunalla. Antaa niille kivan ilmeen :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos! :) Rannerenkaista jäi vielä mainitsematta, että näitähän on helppo tehdä myös esim. vanhan neulepaidan hihoista ja sellaisia on mm. Pinterestissä näkynyt (ja sieltä näihin omiini idean otin).

  VastaaPoista
 6. Toden totta, helpompaa on kirjovirkkaus ympyränä, vaikka siinäkin saa langat ihan sekaisin.

  VastaaPoista
 7. Joo, niin on langat kyllä sotkussa pyörönäkin virkatessa, mutta olen siinä pysytellyt aina kahdessa värissä kerrallaan, joten vielä on jaksanut selvitellä. :)

  VastaaPoista
 8. Empä edes muista miten ihmeessä tänne blogiin eksyin, mutta onneksi eksyin:) kivoja ideoita blogi pullollaan.
  Käväise vastavierailulla lamminilo.blogspot.fi

  VastaaPoista
 9. Kiitos :), ja kiva kun jätit kommentin niin löysin minäkin samalla sinun kauniiseen ja idearikkaaseen blogiisi!

  VastaaPoista