Third image

Third image

First slide

First slide

Second image

Second image

tiistai 31. joulukuuta 2013

Tanskalaisia lankaliikkeitä ja käsityöinspiraatiota
Ajattelin lopettaa tämän blogivuoden visiitillä tanskalaisten lankojen ja lankaliikkeiden maailmaan ja palataan ajassa elokuulle. Parina viime vuotena minulla on nimittäin ollut tapana käydä Kööpenhaminassa elokuussa juuri ennen lukuvuoden alkua motivoitumassa ja inspiroitumassa uuteen kouluvuoteen ja katselemassa tanskalaista design-osaamista. Enhän minä tanskaa toki opeta, mutta jotenkin (leikkimielisesti) yhdistelmä kanelsnegler+Illums Bolighus+ripaus nähtävyyksiä vaan toimii omalla kohdalla ja sen jälkeen on ilo taas opettaa toista kotimaista. Kööpenhamina on minulle myös tuttu kaupunki yli kymmenen vuoden takaa ensin opiskeluajoilta, jolloin olin vaihdossa Ruotsin puolella ja sittemmin olen siellä työn puolesta myös usein käynyt ja nyt viime vuosina ihan vaan turistina. Lankaliikkeisiin ja lankoihin en kuitenkaan ole aiemmin ymmärtänyt tutustua, mutta nyt elokuun käynnillä avautuikin sitten ihan uusi maailma.    


Tällä kertaa ehdin käymään Sommerfuglen-liikkeessä Kööpenhaminassa ja Fru Pigalopp –liikkeessä Hillerød-nimisessä kaupungissa pääkadun varrella. Sommerfuglen on ainakin omalta näkökantilta se helpoin lankaliike mennä, koska sijaitsee lähellä Strøgetiä ja rautatieasemaa ja lankavalikoima on laaja. Uudehko Fru Pigalopp-liike löytyi sen takia, että piipahdin tällä visiitillä ”Pohjolan Versaillesissa” eli Fredriksborgin linnassa noin tunnin matkan päässä Köpiksestä. 


Kumpikin liike oli kyllä vierailunsa väärti kaikkine uusine lankatuttavuuksineen ja esillä oli myös mielenkiintoisia malleja. Se mikä minua näissä kahdessa tanskalaisessa lankaliikkeessä myös ihastutti, oli houkuttavat valmiit tarvikepaketit – eli langat ja neulesuunnittelijan/lankaliikkeen oman ohjeen sai samassa paketissa ja projekteja oli pienistä suurempiin. Samoin näyttäisi myös olevan liikkeiden nettikaupoissa. Lankeaisin kyllä ostamaan vastaavanlaisia tarvikepaketteja, jos niitä olisi enemmän suomalaisissakin lankaliikkeissä myynnissä, tai sitten en (onnekseni) ole niissä liikkeissä/nettikaupoissa käynyt. 

Samalla tässä myös muutama minua inspiroinut tanskalainen blogisuosikkini, jotka kumpikin ovat lankakauppiaiden pitämiä: virkkauslankoihin erikoistuneen Yarnfreak-lankakaupan inspiroiva blogi täällä, ja Tusinfryd-kaupan blogi täällä. Yarnfreak-blogissa on muuten myös jokunen ohje englanniksikin.

Mm. Marianne Isagerin langat näyttävät blogien perusteella olevan monen suomalaisenkin neulojan suosiossa, mutta jätin ne kyllä kaupan hyllylle. Kööpenhamina kun on oman Visa-kortin saldon kannalta kyllä ihanan kamala paikka kaikkine houkuttavine sisustustavaraliikkeineen eikä kaupunki ole lankaostosten suhteen halvimmasta päästä. Sen sijaan mukaan tarttui muutaman pienen tarvikepaketin lisäksi mm. näitä kuvissa näkyviä Strikkebogenin kauniinsävyisiä Lamauld-lankoja (50 % laamanvillaa ja 50% lampaanvillaa ja hinta noin 5 euroa kerä). Yrityksen vuonna 2010 perustanut Trine Bertelsen on viime vuosina noussut nopeasti suosituksi neulesuunnittelijaksi Tanskassa, ja hänen lankojaan ja ohjepaketteja on monessa liikkeessä myynnissä. Hänen kauniita mallejaan ja lankoja voi käydä katselemassa täällä.  
 
Syksy meni, kun en oikein tiennyt mitä ostamistani ihanista langoista tehdä, mutta nyt pyhien ja välipäivien aikana tartuin vihdoin lankoihin ja aloin neulomaan näitä kuvien peruslapasia yksinkertaisella kirjoneulekuviolla. Tekijän neulontataidot ovat tosin olleet vähän ruosteessa ja tasaista käsialaa sain hakea neulomalla ensimmäisen lapasen kahteen kertaan, kun sen muoto muistutti lähinnä kolmiota. Lamauld-langalla on kyllä ilo neuloa, vaikka sitten näin kahteen kertaan (ja yllättävän hyvin lanka purkautuikin). Lanka on ihanan pehmeää ja lämpöominaisuuksien pitäisi olla islantilaisen villan luokkaa. Toivottavasti vaan talvi pakkasineen tulee tänne eteläänkin, niin pääsee langan kehuttuja lämpöominaisuuksia testailemaan.


Tässä vielä suloinen sisäänheittäjä erään kangas- ja lankakaupan ulkopuolella Hillerødissä, jossa myös pistäydyin, mutta nimen olen unohtanut. Muuten en tajunnutkaan valokuvia lankaliikkeistä ottaa, joten kuvat yllä elävät tällä kertaa vähän omaa elämäänsä juttuun verrattuna.

Samalla lämmin kiitos kaikille blogin lukijoille ja kommentoijille kuluneesta vuodesta! Ja mukava, että niin moni uusi lukija on tänne löytänyt, se kannustaa jatkamaan vuonna 2014!  Och ett stort tack för alla läsare av det gångna året! Trevligt att så många nya läsare har hittat vägen hit. Det uppmuntrar mig att fortsätta år 2014!    

Ja oikein hyvää uutta vuotta meille kaikille!  Och önskar ett riktigt gott nytt år för oss alla!

Pirjo

Tänkte sluta bloggåret med danska garn och garnbutiker. Jag besökte nämligen Köpenhamn i augusti en vecka före skolstarten för att hämta inspiration till det kommande läsåret. Jag har ofta varit i staden, men det var första gången jag besökte några garnbutiker där, eller egentligen bara en butik, Sommerfuglen i Köpenhamn och butiken Fru Pigalopp i staden Hillerød. Båda två var nog inspirerande. Jag köpte bl a Strikkebogens Lamauld och har nu under julsemestern börjat sticka sådana här enkla vantar av garnet. Garnet har njutbara färger, är läckert att sticka och borde vara lika varmt som isländsk ull. 

5 kommenttia :

 1. Kauniita lapasia, pitäisi ehdottomasti opetella kirjoneuletta itsekin! Kiitos myös blogilinkeistä, pitää käydä kurkkaamassa:)

  VastaaPoista
 2. Oikein Hyvää Uutta Vuotta 2014 !!!

  Olisipa mukava tehdä tuollainen reissu itsekin.

  Ja upeat lapaset.

  VastaaPoista
 3. Kiva blogi! Piipahdin tänne nyt ensimmäistä kertaa. Kaunis kuvio noissa lapasissa, onko sulla siihen ohje?

  VastaaPoista
 4. Oih, tuli ihan ikävä Kööpenhaminaan! Olen asunut siellä 2000-luvun alussa kaksi vuotta ja tasaisesti teen vierailuja sinne. Kööpenhamina tuntuu jotenkin hassusti edelleen kotikaupungilta. Sommerfuglenkin on tuttu.
  Kiitos blogi-vinkeistä! :)
  Ja hei, tosi kivat nuo lapaset!

  VastaaPoista
 5. Kiitos mukavista kommenteistanne, saivat hymyn huulille :-). Ja voin toki laittaa lapasten kuvion tänne blogiin, yritänpä viikonloppuna saada sen kuvattua.

  VastaaPoista