Third image

Third image

First slide

First slide

Second image

Second image

perjantai 6. joulukuuta 2013

Virkatun lipun ohje
Itsenäisyyspäivän inspiroimana kirjoitin kirjovirkatun ristilipun ohjeen ylös. Alkuperäinen inspiraatio virkattuihin lippuihin lähti muutama vuosi sitten täältä tanskalaisesta blogista, mutta tässäpä oma kirjovirkattu versioni Suomen lipusta. Samalla mallillahan voi työstää monenlaisia ja monenvärisiä lippunauhoja, tai muiden Pohjoismaiden lippuja vaikka joulukuuseen.  

Lippu virkataan kirjovirkkauksena (tapestry crochet). Garnstudiolla on esim. ohjevideo kirjovirkkaukseen tasona, ja se löytyy täältä


Lankana olen käyttänyt Hjertegarnin Blend Bamboo -lankaa ja nro 3 koukkua. Lipun kooksi tuli tällöin noin 5 cm x 9 cm. Tein myös isompia lippuja Rowanin Handknit Cotton -langalla ja koukulla nro 3,5. Lipun kooksi tuli tällöin noin 7 cm x 12 cm.

Ohjetta voi helposti muokata omiin lankoihin sopivaksi ja tehdä rististä halutessaan kapeamman.  

1. Virkkaa 15 kjs (14 silmukkaa + 1 kääntymiseen) valkoisella langalla.


2. Virkkaa 4 ks valkoisella ja tee viidennessä silmukassa ensimmäinen langanveto myös valkoisella, mutta viimeinen sinisellä, jolloin väri saadaan tasaisemmin vaihdettua. Virkkaa 3 ks sinisellä ja kuljeta valkoista lankaa työn nurjalla puolella mukanasi niin, että se jää sinisten silmukoiden sisälle. Neljännessä sinisessä silmukassa jätä taas viimeinen langanveto tekemättä ja vaihda väri valkoiseen. Virkkaa loput 5 ks valkoisella ja tee kierroksen lopussa 1 kjs kääntymiseen.

Eli keskimmäiset neljä silmukkaa tehdään aina sinisellä värillä ja kummallakin reunalla on viisi valkoista silmukkaa.

3. (nurja puoli työstä) Virkkaa valkoisella 4 ks ja tee taas värin vaihto 5:ssä silmukassa siniseen väriin virkkaamalla viimeinen langanveto sillä. Lankahan on nyt tällä puolella ja nappasin sen vaan sieltä koukulle.  Tuo valkoinen lanka nurjalle puolelle ja virkkaa 3 ks sinisellä, siten, että valkoinen lanka on silmukan sisällä mukana tällä nurjalla puolella. Tee viimeinen eli neljäs silmukka sinisellä, mutta vaihda taas väri valkoiseen tekemällä viimeinen langanveto sillä. Virkkaa 5 ks valkoisella ja tee lopussa 1 kjs kääntymistä varten.  

4.-7. Toista kierroksia 2 ja 3.

8-11. Virkkaa kierrokset sinisellä. Näistä muodostuu ristin poikkipuu. Tein niin, että kuljetin sinisen langan kierroksen 7 lopussa valkoisen kanssa kierroksen loppuun, jolloin vältyin langan katkaisemiselta.

12.-17. Virkataan kuten kierrokset 2 ja 3. Tein kierroksen 12 alussa myös niin, että kuljetin sinisen langan edellisen kierroksen päästä keskelle virkatessani valkoisella langalla.

18. Aloitetaan kielekkeiden tekeminen (tai miksi niitä pitäisikään kutsua). Virkkaa valkoisella normaalisti 4 ks ja tee 5:ssä silmukassa vaihto siniseen. Virkkaa sinisellä 2 ks yhteen. Virkkasin 2 ks yhteen siten, että kuljetin valkoista lankaa 1. sinisen silmukan mukana, mutta jätin 2. silmukasta pois, jotta saisin helpoiten tehtyä käännöksen. Lopuksi tein yhden kjs:n valkoisella langalla ja käänsin työn.

19. (nurja puoli). Virkkaa valkoisella 1 ks jokaiseen silmukkaan ja 1 kjs kierroksen lopussa ja käännä työ.

20. Virkkaa valkoisella 1 ks jokaiseen silmukkaan, mutta virkkaa kierroksen kaksi viimeistä silmukkaa yhteen ja sen jälkeen 1 kjs kääntymiseen.  (=5 ks)

21. Virkkaa valkoisella 1 ks jokaiseen silmukkaan.

22. Virkkaa valkoisella 1 ks jokaiseen silmukkaan, mutta virkkaa taas kierroksen kaksi viimeistä silmukkaa yhteen. (= 4 ks)

23. Virkkaa valkoisella 1 ks jokaiseen silmukkaan.

24. Virkkaa valkoisella 1 ks jokaiseen silmukkaan ja kierroksen kaksi viimeistä silmukkaa yhteen. (= 3 ks)

25. Virkkaa valkoisella 1 ks jokaiseen silmukkaan.

26. Virkkaa valkoisella 2 ks yhteen. (= 2 ks)

27. Virkkaa valkoisella 1 ks.

28. Virkkaa 1 ps. Katkaise lanka ja päättele.

Palataan takaisin keskelle ja virkataan lipun toinen kieleke:

18. 1 kjs sinisellä, 1 ks sinisellä seuraavaan silmukkaan, mutta jätä viimeinen langanveto tehtäväksi valkoisella. 5 ks valkoisella ja lopeta kierros 1 kjs:llä. Käännä työ.

19. (nurja puoli) Virkkaa 1 ks valkoisella jokaiseen silmukkaan ja kierroksen lopuksi 1 kjs ja käännä työ.

20. Virkkaa 2 ks yhteen ja sen jälkeen 1 ks jokaiseen silmukkaan. (= 5 ks)

21. Virkkaa 1 ks jokaiseen silmukkaan.

22. Virkkaa 2 ks yhteen ja sen jälkeen 1 ks jokaiseen silmukkaan. ( = 4 ks)

23. Virkkaa 1 ks jokaiseen silmukkaan.

24. Virkkaa 2 ks yhteen ja sen jälkeen 1 ks. ( = 3 ks)

25. Virkkaa 1 ks joka silmukkaan.

26. Virkkaa 2 ks yhteen. (= 2 ks)

27. Virkkaa 1 ks.

28. Virkkaa 1 ks, katkaise lanka ja päättele.

Lipun voi tehdä myös ilman kielekkeitä ja tällöin olen virkannut yhteensä 23 kierrosta kuviolla, kuten kuvassa yllä. Lopuksi liput liitetään toisiinsa ompelemalla tai virkkaamalla ne yhteen, kuten tein täällä, tai pujottelemalla ne nauhaan, kuten tein täällä.
 
Toivottavasti tästä ohjeesta on iloa muillekin ja olen onnistunut kuvaamaan miten olen liput tehnyt. Ja lämmin tervetulotoivotus Jaanalle. Kiva kun löysit tänne blogiini!

Oikein hyvää itsenäisyyspäivän iltaa toivotellen,

Pirjo

Idag firas självständighetsdagen i Finland och därför tänkte jag skriva ner mönstret för mina virkade flaggor. Man kan ju göra nordiska flaggor med samma mönster till exempel till julgranen eller flaggor med helt andra färger som jag har gjort tidigare och också visat här på bloggen.

5 kommenttia :

 1. Kiitos ohjeesta.Aivan mahtavat liput.Pitänee kokeilla tehdä.

  Hyvää itsenäisyyspäivää sinnekin.

  VastaaPoista
 2. Voi,

  onpa sieviä! Just mietittiin ystävän kanssa, että ne lapsuudessa kuuseen laitetut liput oli kivoja, en olisi keksinyt niitä itse tehdä virkkaamalla! ;) Näihin saattaisi riittää taidotkin, pitääpä kokeilla!

  VastaaPoista
 3. Kiitos teille kommenteistanne! Ja jos kokeilette tehdä lippuja, niin kertokaa miullekin, miten hyvin ohjeesta sai selkoa ja toimiko se muillakin käytännössä. :)

  VastaaPoista
 4. Kivoja lippuja! Vaihteeksi paperisten tilalle vaikkapa kuuseen. Ja jos oikein innostut, alat tietty virkata muiden maidenkin lippuja!?

  VastaaPoista
 5. Kiitos! Joo, kyllä yhtenä ajatuksena on virkata jossain välissä kaikki Pohjoismaat ja viedä vaikka töihin koristeeksi, mutta siihen taidan jättää näiden tekemisen ainakin tällä erää, kun tuo edellisen postauksenkin lippunauha on vielä kesken :).

  VastaaPoista