Third image

Third image

First slide

First slide

Second image

Second image

torstai 14. elokuuta 2014

Kesälomavirkkailuja eli berberimattojen inspiroimaa


Olen jatkanut kevään ja kesän aikana kokeiluja harlekiinimatossa käyttämälläni "harlekiinikirjovirkkaustekniikallani". Yllä oleva kuvan matto on lainannut kuvionsa Marokon Atlas-vuorilta, josta ne monissa sisustuslehdissä viime aikoina näkyneet, ja mm. myös Eamesin pariskunnan ja Alvar Aallon 1950-luvulla piirtämiensä huonekalujen seurana käyttämät kauniit Beni Ouarain -matot ovat kotoisin. Näissä berberimatoissa minuakin viehättävät yksinkertaiset viivat, kuviot ja timantit, jotka joissain matoissa näyttävät kuin vapaalla kädellä kynällä piirretyiltä. Virkkaamalla en toki pääse samanlaiseen herkkään lopputulokseen, vaan viivoista tulee pakosta viivasuoria tai muuten kuviot hajoavat. 

Kovin suoraviivaisesti matto ei kuitenkaan syntynyt. Tämä taitaa olla peräti neljäs versio samalla kuviolla, kun mikään materiaali ei oikein tuntunut oikealta ja puuttui myös visio maton sijoituspaikasta ja en siten tiennyt sen kokoa. Kannatti kuitenkin tehdä niinkin moneen kertaan, kun matosta tuli oikein mieluinen, vaikka kyllähän sitä aidon vintage-berberimatonkin kotiinsa huolisi. 

Tämäkin matto on tehty Novitan Tuubi-kuteesta, kuten keväällä virkkaamani harlekiinimatto. Onneksi Tuubin musta väri ilmestyi kauppoihin heinäkuussa. Olen huomannut, että Tuubi on oikeastaan aika mukava kude näihin kirjovirkattuihin mattoihin tasaisuutensa, sopivan paksuutensa ja pehmeytensä takia. Vielä lisään kenties valkoisesta langasta matttoon hapsut, pitää sitä ainakin kokeilla.


Taustalla näkyy myös toinen kesäkäsityöni, matto kenties sekin tai sitten tuleva kori. Tosin tiedä sitten onko inspiraatio tähän tullut Marokosta, Meksikosta vai mistä päin maailmaa. Kokeeksi istutin sen Beni Ouarain -inspiraation viereen, mutta ei se siihen sitten kuitenkaan jäänyt, eli täytyy keksiä mustavalkoiselle matolle uusi kaveri viereen ja ruokailuryhmää rajaamaan.

Päivän valossa tämän maton kuvio on omalle silmälle aika haastava, matto tuntuisi vaativan paljon tilaa ja kenties valkoisen lattian taustakseen. Illan tullen valkeat timanttikuviot syttyvät kuitenkin loistamaan ja värit pehmenevät. Silloin olen aina sitä mieltä että mattohan tämä on. Ehkäpä tämä onkin sellainen iltanuotion tai kynttilänvalon matto, joka rullataan auki illalla ja jolla on hyvä pohtia mennyttä päivää, sen timantteja. Ja jollaisella kenties menneinä aikoin kuunneltiin heimon vanhusten tarinoita ja elämänviisauksia menneiltä ajoilta. Lankoina on taas varastossa olleita Novitan Hanko-lankoja.


Mutta vielä takaisin tähän mustavalkoiseen mattoon. Tätä on pitänyt tutkia eri suunnista. Kauneimmalta omaan silmään matto näyttääkin tästä perspektiivistä kameran linssin läpi katseltuna tai ilman, kun maton tekstuuri myös tulee esiin. 


Ja vielä yksi kuvakulma. Jätin lopussa viimeisen kuvion avoimeksi, keskeneräiseksi. Kuten elämässäkin moni asia on aina keskeneräistä, niin saa olla tämä mattokin.  

Kiitos vielä kaikille monista harlekiinimaton kommenteista, vaikka kiitos onkin kestänyt näin kauan julkaista. Ja lämpimästi tervetuloa uusille lukijoille!   

Tällä viikolla on palattu lomilta hyvin virkistyneenä ja hyvin myös virkanneena. Oikein antoisaa lukuvuotta meille kaikille koulun aloittaneille!

Pirjo 

19 kommenttia :

 1. Upeaa jälkeä jälleen kerran! Kulkeeko tuo musta kude valkoisten silmukoiden sisällä vai miten?

  VastaaPoista
 2. Tosi upeita, kaikki nämä sinun mattosi! Paljonko tuubia tuohon mattoon on kulunut ja minkä kokoinen koukku sulla tässä oli? Tekis itsekin mieli kokeilla!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kaunis teille kommenteistanne! Mietin, että mahtaako kukaan tätä blogia enää edes lukea, kun niin kauan on taas tullut taukoa päivityksistä.

  Musta kude kulkee tosiaan valkoisen sisällä ja yllättävän hyvin jäikin piiloon.

  Kudetta meni varmaan mustaa väriä reilut 1 kerä (eli hieman ärsyttävä määrä) ja valkoista 4 kerää. Käytin tässä ihan vyötteen suosituskoukkua eli muistaakseni kasia.

  VastaaPoista
 4. Ihania mattoja. Valitettavasti mun kädet ei kest noin paksun virkkaamista juurikaan. Tekisin heti tuollaisen jos pystyisin! Varsinkin tuosta värikkäästä matosta tykkään tosi paljon!

  VastaaPoista
 5. Kiitos teille kommenteistanne! Omalla kohdalla mattojen virkkaaminen vielä ainakin onnistuu tuskitta, tosin teen mattoja pienissä pätkissä ja löysin kesällä paremman nro 8 koukunkin Norjasta mattojen virkkaamiseen. Neulominen sen sijaan jumittaa aika tehokkaasti hartiat ja olenkin sitä siksi vältellyt, mutta nyt polttelee muutama neuletyö sen verran pahasti, että pakko hitaasti yrittää niitä tehdä.

  VastaaPoista
 6. Ihanat matot, varsinkin taustalla oleva kirjava :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos! Ja kiva kun löysit tänne, niin löysin minäkin sinun kauniit käsityösi!

  VastaaPoista
 8. Hei!
  Ihanan näköinen matto, olen koittanut metsästää tämän tyyppisen maton ohjetta internetin syövereistä tuloksetta. Olisiko mahdollista saada tuon sinun mattosi ohjetta? =) Ajattelin tehdä olohuoneeseen kevään aikana uuden maton ja tämä tyyli sopisi lattiallemme kuin nappi silmään! :D

  VastaaPoista
 9. Hei,
  Kiitos sinulle tiedustelusta ja kiinnostuksesta! :-) Ohje on kyllä tulossa ja koko ajan pikku hiljaa työn alla. Kirjoitan ohjetta koko käyttämälleni kirjovirkkaustekniikalle, kun se on erilainen, kun mitä olen missään nähnyt, ja nyt kun tiedän, että sinä olet tästä kiinnostunut niin kirjoitan tälle matolle myös ohjeen.

  VastaaPoista
 10. Hei,

  Joko ohje löytyy jostain? Minäkin olisin kiinnostunut kokeilemaan, on upean näköinen!

  VastaaPoista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Hei Sari ja Wilma! Ihana, että olette kiinnostuneita matosta! Nyt voi jo luvata, että tulossa on lähipäivinä bonusohjeen kera, teen siitä sitten oman postauksen.

  VastaaPoista
 13. Hello! This is amazing, I like all your works although I can't even understand your language haha! Do you have tutorial of this mat or patterns?
  If you do, please let me know, thank you! from Sydney :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you so much for your kind words! :-) Yes, pattern for this one is coming soon for sale to Ravelry. Just took the last pics today (I hope). Greetings from the snowy country, just watched Australian Master Chef (last years season is now on tv here) and thought how wonderful it would be to visit Australia.

   Poista
 14. That sounds lovely!
  I can't wait to make this mat, so great !
  well, Sydney is really hot at the moment, it's killing me :( sometimes really miss snow haha!
  I also love to watch Master Chef, that's one of my favourite tv show here but I won't tell you the winner of last year ! Enjoy ! :)

  VastaaPoista