Third image

Third image

First slide

First slide

Second image

Second image

lauantai 23. elokuuta 2014

Tabletille virkattu päällinen


Tabletin päällisiä on mielestäni mukava virkata. Ne ovat sopivan pieniä töitä, mutta kuvioilla, väreillä ja pinnoilla pääsee sopivasti leikkimään. Saimme ennen kesälomia töistä tabletit käyttöön ja kesän aikana syntyi kaksi erilaista kirjovirkattua päällistä puuvillalangoista. Mukana on mm. Dropsin Cotton Time -lankaa ja Mandarin Medi -lankaa eri sävyissä. Mandarin Petit -lankaakin on muutamassa raidassa kaksinkerroin virkattuna ja on mukana jokunen muukin puuvillainen jämälanka.


Vuoritin ensimmäisen tabletin ja nappi pitää tabletin päällisen sisällä. Ensimmäistä tehdessä olin varovainen värien kanssa ja laitoin harmaan sävyn tasaamaan alkuun virkkaamieni kuvioiden värikirjoa. Kuljetin toisesta kerästä harmaata lankaa mukana, jotta harmaasta osasta tulisi yhtä paksu ja leveä kuin kirjovirkatusta osasta. 

Sitten annoin mennä ja seuraavaksi syntyi alla oleva päällinen. 

Tai itse asiassa syntyi kaksi. Kuvassa toisen alla olevasta päällisestä tuli nimittäin liian pieni kun virkkasin sen puoli numeroa pienemmällä koukulla kuin mitä ensimmäisen (eli nrolla 3,5 nron 4 sijaan). Tarkoituksena kun oli tehdä päällinen, johon en ompele vuorta, niin ajattelin, että se saa olla hieman tiukempi, mutta tulikin sitten liian tiukka. Tein sitten vielä kolmannen version. Ihan en jaksanut samanlaista taas tehdä, joten tein aina yhdestä kuviosta kaksi kierrosta lyhyemmän.

Yleensähän kirjovirkkauksessa kannattaa valita normaalia virkkausta pienempi koukku, tai ainakin näin olen itse kokenut. Mukana kulkeva lanka jää silloin paremmin piiloon ja kuvioista tulee myös selkeämpiä. Tosin olen myös huomannut, että jos valitsen liian pienen koukun, niin isken langan koko ajan puoliksi eli tulee puolittaisia silmukoita ja virkkaaminen tuntuu työläältä muutenkin.


Silmukoita päällisissä on 80 ja koukkuna käytin nro 4:sta. Toisen tabletin aloitin tekemällä 80 ketjusilmukkaa, jotka yhdistin ympyräksi, tein muutaman yksivärisen kierroksen tummansinisellä ja sen jälkeen aloitin kirjovirkkauksen eli lisäsin mukaan vaaleansinisen langan. Toisen tabletin aloitin muistaakseni 38 ketjusilmukalla ja virkkasin ks:iä ympäri ketjusilmukkarivin eli ensin toiselta puolelta ja sitten toiselta puolelta. Yhdistin lopussa kierroksen ensimmäiseen ks:ään. Ketjusilmukkarivin päissä lisäsin myös yhdet silmukat ja näin tässäkin työssä on 80 silmukkaa, mutta samalla syntyi pussille pohja. 

Yhtä väriä virkkasin aina 8 silmukkaa ja sitten vaihdoin toiseen sävyyn. Seuraavalla kierroksella siirsin väriä aina yhden silmukan oikealle, mutta tein siis aina 8 silmukkaa samaa väriä (olen vasenkätinen, joten oikealla kädellä virkatessa kuviota siirretään vasemmalle ja koko kuviohan juoksee myös toiseen suuntaan eli "kärjet" viettävät oikealle). Näin jatkoin 4-5 kierrosta ja kun halusin kuvion lähtevän viettämään toiseen suuntaan, virkkasin seuraavat 4-5 kierrosta kumpaakin väriä samanvärisiin silmukoihin kuin neljännellä kierroksella. Tällöin kuvio automaattisesti lähti "palautumaan takaisin" toiseen suuntaan. Tiedä saako tästä selityksestä mitään selvää, mutta jos nämä tabletin päälliset jotakuta kiinnostaa, niin voin toki selkeämminkin yrittää näiden tekemisestä kertoa.   

Nämä kuviot viettävät oikealle, mutta jos virkkaa ainoastaan silmukan etureunaan, niin sittenhän kuvio etenee
suoraan ylöspäin, mutta kuviota pitää toki silloin jokaisella kierroksella siirtää, joko vasemmalle tai oikealle.


Takapuolella näkyy toki sauma kierrosten yhdistämisen takia, mutta se on käytössä painunut aika näkymättömäksi. Toinen vaihtoehto olisi tietty virkata spiraalina, etenkin yksivärinen yläosa, mutta nyt tuli vaan automaattisesti näin tehtyä. Toisessa onnistuin piilottamaan sen paremmin sivuun. Kelpaa kuitenkin hyvin minulle näinkin ja ilostuttaa silmää töitä tehdessä!

Nyt on kuitenkin villalankojen ja alpakoiden aika. Kuvissa näkyykin jo seuraavien töiden lankoja.

Oikein rentouttavaa viikonloppua meille kaikille! Ja tänne on taas löytänyt uusia lukijoitakin, lämpimästi tervetuloa!

Pirjo

6 kommenttia :

 1. Tosi kivan näköisiä päällisiä :)

  VastaaPoista
 2. Oikein kivoja! Tuo kirjovirkkaus mulla on kyllä kokonaan opettelematta!

  VastaaPoista
 3. Voi, miten kauniita! Pitääköhän tässä vielä opetella tuokin taito...

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteistanne :-). Tämä kirjovirkkaus on kyllä vienyt minut vähän mennessään... Tekniikka on hyvin helppo, kannattaa kokeilla ja onhan meillä Suomessa mm. Molla Millsin hienot ohjeet millä kirjovirkkausta tehdä.

  Ja Tiinatei: Näitä on kyllä kiva tehdä ja miettiä värejä, mutta sinähän osaat tehdä niin kauniita kuvioita ompelemalla. Minä räpellän näin virkaten, kun en ompelukonetta saa edes esille ja eihän minulla ole tuon taivaallista käsitystä tilkkutöiden tekemisestä teknisesti.

  VastaaPoista
 5. Kivalta näyttää! löysin juuri blogiisi ja olen selaillut tätä, pakko jäädä seurailemaan! :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos, lämpimästi tervetuloa! Ja mukava kun jätit kommentin niin löysin minäkin sinun blogisi!

  VastaaPoista