Third image

Third image

First slide

First slide

Second image

Second image

keskiviikko 19. elokuuta 2015

Nimenvaihdos blogissa - Change of blog address


Päätin, että on toiminimen myötä aika tehdä muutos myös blogin nimessä sen mukaiseksi. Virkkausyhteisö kun on maailmanlaajuinen, niin tämä nimi ilman ääkkösiä ja varsin lyhyenä on toivottavasti myös helpompi kansainvälisesti. Ja se mikä on puuhasteluna alkanut monta vuotta sitten on kehittynyt käsityötaidoksi. Uutta opittavaakin aina riittää ja sehän se myös hienoa virkkauksessa onkin, että tekniikka mahdollistaa niin monenmoista. Blogin ulkoasu on myös muuttumassa vastaamaan uutta nimeä elokuun aikana, mutta vielä pienen hetken muuta uutta ei ole kuin tämä osoite. 


Jos muuten itse haluat päästä eroon blogspot-osoitteesta, niin Beauty of life -blogista löytyy kätevät askel askeleelta -ohjeet nimen vaihtamiselle. 


Kuvat yllä eivät kyllä nyt tätä tarinaa ihan suoraan kerro, mutta siinä näkyy viimeaikaisia kirjovirkkausprojekteja ja mitä tällä hetkellä työstän. Ylinnä on kait boho-tyylinen pieni laukku jonka hihnaa ja mahdollista muuta koristetta vielä mietin. Kaunis värikäs tupsu on Marrakechista, ihastuimme niihin kaikki ja taisimme ostaa erään kauppiaan koko varaston tyhjäksi :-). Kokoa laukulla on 21 x 25 cm. Tykkään tästä kuviosta ja lopputuloksesta tosi paljon, siksi näin monta kuvaakin.

Vaikka kuvio näyttää monimutkaiselta, on se loppujen lopuksi ihan näpsäkkä virkata (syntyi viikonlopun aikana muun ohella), ja nyt mietinkin maton virkkaamista tällä kuviolla. Kuvion rytmi on vielä mielessä epäselvä ja materiaaliksikin haluaisin jotain uutta. Se, että tällainen kuvio oli mahdollista virkata, vaati toki kuvion piirtämistä, ja tästä kiitos vektorigrafiikalle. Tein sillä oman kaaviopohjan näille timanteille, niin nyt on helpompi hahmottaa kuvioita ja niiden suhteita. 

Yllä on myös vihreäsävyinen perustimanttipussukka, se on sopivan kokoinen vaikka virkkuukoukuille. Paljon on nyt siis tullut tehtyä erilaisia pussukoita, mutta niitähän aina tarvitsee kaikille pikkutavaroille, ja voi antaa kivoiksi lahjoiksi. Samalla näitä pieniä töitä virkkaamalla paranee omat taidot ja uskaltaa lähteä soveltamaan kuvioita muihin virkkaustöihin.Niin, ja sitten toiminimen ja blogin nimestä Hilja Design. Minulla on monta vuotta ollut mielessä toinen nimi, jonka olisin halunnut ja tarina sen taustalla oli omassa mielessä valmiiksi mietittynä. Nimi ei sitten ollut kuitenkaan enää saatavilla, kun en ollut sitä Ytj:stä tarkistanut, googlaillut vain. Nimen toisen version takana on kuitenkin uudehko hyvinkin kannatettava yritys eli ekokauppa. Piti siksi keksiä toinen perusta ja nimi, jonka takana seisoa ja tyytyväinen olen tähänkin nimeen.


Nimi Hilja tulee isoäidiltäni ja tässä yllä Hilja (ja Simo) kesäiltana 1970-luvun puolivälissä (eivätkö vanhat ihmiset olekin usein kauniita). Kuvan Hilja oli siis isoäitini, ompelija ammatiltaan. Nimi heijastelee siten perittyjä käsityöperinteitä ja -taitoja, mutta me lisäämme omamme niihin ja luomme uusia aikaa heijastelevia malleja. Useinhan sitä virkkauksesta puhuessa ihmiset vähän naureskelevat, mutta kun kertoo ja näyttää mitä itse ja muut tekevät tällä käsityön saralla, niin mieli on ainakin osalla muuttunut.   

Nimi Hiljahan tulee myös sanasta hiljaisuus. Päivätyöni on äänekästä, vaativaa ja siinä on paljon yllätyksiä, joten vapaa-ajalla hiljaisuudella ja omaan tahtiin tekemisellä on suuri merkitys omassa elämässä = tasapaino. Kieltenopena pidän myös siitä, miten nimi Hilja ikään kuin helkkyy ja läikkyy suussa sitä lausuttaessa ja on tosiaan helppo kansainvälisestikin käytettynä.   

Ja sitten tuo kunnioitustakin herättävä sana design, mutta ajattelin uskaltaa seisoa senkin takana. Ajattelin toki englanninkielisiä termejä "pattern design" "crochet design" jne. Ajattelin sitä, että oma pyrkimys käsityöläisenä on se, että ne ohjeet ja mahdolliset käsityöt, joita tarjoan, ovat mietittyjä ja mahdollisimman mukavia teknisesti myös virkata. 


Ja Instagram-käyttäjänimen olen myös vaihtanut vastaamaan yrityksen nimeäni, eli kuvan ilo_et_elo ei enää ole käytössä vaan sinne minua voi tulla moikkaamaan @HiljaDesign ja #hiljadesign.

Oikein hyvää viikon jatkoa sinulle, palailen toivottavasti vielä uudelleen tämän viikon puolella. Päivätöissäkin riittää jo samalla puuhaa, ja arki hakee uutta muotoaan. Olen kuitenkin iloinen, että saan koko ajan askeleita otettua käsitöiden saralla, kun tästä olen niin pitkään puhunut ja haaveillut. Samahan se kai on kuin ison kiven vierittäminen mäkeä alas, alussa tarvitaan paljon voimaa ja sitten se pyörii eteen päin itsekseen, niin kuin kaiken uuden oppimisen kanssa.

***

I decided to change my blog name and address to Hilja Design, the name of my small craft business I am starting besides my job as a teacher. The only new thing here at the moment is this address, but I hope to change the rest during this month. 

Here above you also see some recent crochet projects of mine. In one of the pictures above you also see Hilja (and Simo), one summer night in the middle of 1970's. They have just been to evening sauna by the lake and swim as is typical Finnish. So Hilja was my grandma, who was a seamstress working independently, but living on a farm she also for example grew her own linen, spinned yarn, weaved fabrics and rugs etc, as was common in Finland at that time. Her name takes me back to her warm lap I remember. When choosing her name to my business I was also thinking about the crafting tradition that goes forward in generations. She of course, crafted and sewed out of necessity, but for us crafting is more a pleasure or an act of love and a way to well being. I am not only looking back at traditions as a maker and crocheter, we learn the skills and add our own in traditions. 

I also like the name Hilja because it comes from the Finnish word hiljaisuus, quietness. I have a noisy work so crafting means the quiet time for me = balance. And when pronouncing the name it sort of jingles in mouth, which I as a language teacher, like very much. So these are my thoughts behind the name. And now I hope to proceed to some pattern releases soon. 

Wishing you lovely August days! 

Pirjo

4 kommenttia :

  1. Kaunis nimi ja hienoa, kun asiat etenee:)

    VastaaPoista
  2. Nice name and beautiful story about your grandmother. Bye Pirjo... See you soon at Instagram!

    VastaaPoista
  3. Lovely to hear from you! See you soon indeed on Instagram! I've been busy with other things and struggling a bit to get things forward with diamond patterns, but I'll get back soon, I also have some new projects to show!

    VastaaPoista