Third image

Third image

First slide

First slide

Second image

Second image

lauantai 31. lokakuuta 2015

Harlekiinikaulaliinan ohje - Pattern for a simple Harlequin scarf
Tehdään tällä kertaa pieni aikamatka syksyyn 2013, jolloin löysin Sophie Digardin uskomattoman kauniit virkatut huivit ja inspiroiduin tekemään oman vaatimattoman version pienellä koukulla. Samalla tämä oli yksi etappi omassa oppimisprosessissa, kun mietin miten näitä harlekiinikuvioita virkkaisin. Olen tämän huivin yhdessä kuvassa täällä blogissa aikoinaan näyttänytkin, mutta tarkempi esittely on jäänyt tekemättä ja mukava myös itselle tallentaa tämä työ vähän perusteellisemmin. 

Tässä alla samalla ohje, jos tästä olisi vaikka jollekin iloa tai inspiraatiota omaan versioon. Huivihan on variaatio harlekiinipeiton neliöstä, eli kiinteä isoäidinneliö vinoon virkattuna. Omasta mielestäni huivi pääsee oikeuksiinsa, kun sen kietoo kaulalle. Hieman tosin pidempi saisi vielä olla, mutta langat riittivät silloin tähän versioon. Huivin lisäksi tästä voisi toki myös tehdä kaulurin liittämällä päät yhteen.

Lankana käytin Jamiesonin shetlanninvillaa. jonka ostin silloin Wanhan Sataman käsityömessuilta mielessäni jokin Fair Isle -neule, mutta toisin sitten kävi. Sittemmin Snurreen on tullut myyntiin toisen Jamiesonin Spindrift -shetlanninvillaa upeissa sävyissä, joka käy tähän ihan yhtä hyvin. Käsittääkseni näitä langantuottaja Jamiesoneja on ollut kaksi ainakin aiemmin, mutta käyttämääni toista Jamiesonin shetlanninvillalankaa ei taida enää Suomessa olla saatavilla. Voisin kuvitella, että tuntemistani langoista Dropsin Alpaca -lanka voisi olla myös hyvä vaihtoehto tai Rowanin Felted Tweed.

Huivi on 8 palaa leveä ja pituutta on 23 palan verran, joten paloja huivissa on yhteensä 184. Yhden virkkaamiseenhan ei mene kuin viitisen minuuttia. Palat yhdistin kiinteillä silmukoilla sitä mukaa kun huivia virkkasin ja värit valitsin samalla. Käytin huivissa 9 eri sävyä ja lankaa meni noin 25 grammaa (eli kerä) kutakin. Koukkuna käytin kokoa 2,5. Yhden palan leveys on noin 4 cm ja pituus 5 cm. Alla vasemmalla pala virkattuna Dropsin Alpaca -langasta ja oikealla pala Jamiesonin Spindrift -langasta.


Alla ohje kuvana ja symbolit amerikanenglanniksi eli järjestyksessä piilosilmukka, ketjusilmukka, kiinteä silmukka, puolipylväs, pylväs ja kaksoispylväs. Virkkaaminen aloitetaan taikalenkillä, jotta keskustaan ei jää reikää. Tämä alkuperäinen ohje on meille vasenkätisille. Ohjeen selventämiseksi tein 2. kerroksen sinisellä värillä ja nuo kiinteät silmukat ketjusilmukkojen välissä tarkoittavat palojen yhdistämiskohtia 2. kierroksella (eli virkkasin yhden kjs:n, sitten ks:llä kiinni toiseen palaan ja taas yhden kjs:n). 
Ja tässä alla peilikuva oikeakätisille. Peilikuvan takia symboleiden poikkiviivat menevät toiseen suuntaan, mutta toivottavasti se ei haittaa.
Päättelin lankoja matkan varrella tehdäkseni viimeistelyn helpommaksi ja lopuksi silitin varovasti huivin, koska palat ovat muuten aika kippuralla.

Jos itse haluat luoda virkkauskaavioita, niin vinkiksi, että tämän kaavion tein ilmaiseksi ladattavalla InkScape-ohjelmalla ja mm. täältä löytyy video-opastusta, miten virkkauskaavio ja symbolit ohjelmalla tehdään. Hyvin kiitollinen oli videon tuomasta avusta ja sillä on hyvin selkeästi eri vaiheet selitetty.

***
Let’s travel back in time this time, to autumn 2013, when I discovered the amazing scarves by Sophie Digard. Her work inspired me to crochet this simple and modest scarf with Jamieson Shetland wool. At the time I was also wondering how to crochet diamonds my way and this is part of my own learning process and therefore lovely for myself to finally document it here. This is also a variation of the harlequin granny square blanket. As you see above, the scarf could be a couple of harlequin rows longer, but I didn't have enough yarn left to make it longer (and the yarn is to my knowledge no longer available in Finland). I have also had the thought to make a cowl of the scarf by joining the ends together, but so far I have left it like this. 

Above you find the pattern as a picture with American English abbreviations. The first picture is for left-handed crocheters and the second one for right-handed. I made the original for us left-handed crocheters and therefore the chart is a mirror image of the original, so the symbols look a bit different. Hope this is okay. My scarf has 23 rows of harlequin squares and 8 in a row so it makes altogether 184 squares. It sounds quite a lot, but one took about 5 minutes to crochet. Each square is approximately 4 cm wide and 5 cm high. 

I used hook size 2,5 and 9 different colors, one skein each (25 grams). The yarn I used is the other Jamieson Shetland wool (if I've understood correct the are two companies), but you can easily use Jamieson Spindrift in beautiful colors for this project in case it is easier to find. I think that Drops Alpaca or Rowan Felted Tweed would also be alternative yarns for this project and probably many more. 

I didn't have any color plan when crocheting the harlequins, I just chose the following color according the colors near it. I weaved in the ends during crocheting to make the finishing easier and gently ironed the scarf because the squares were all but even.  

When making the chart I used a free program called InkScape. Here you can find at least one video-tutorial on how to create your own charts if you are interested. I found the video very clear and useful and I am very thankful for the maker of it.

Käsityöiloa alkavalle marraskuulle toivotellen / Wishing you a lovely November,

Pirjo

11 kommenttia :

 1. Aivan ihanat värit! Niin herkullisia, että ihan nousee vesi kielelle. Huvi on upea.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Näissä Jamiesoneissa on kyllä tosi upeat värit ja huikea värikartta! Tätä oli muistin mukaan kovin mukava virkata, kun sai leikkiä väreillä.

  VastaaPoista
 3. Ihana huivi! Noita Sophie Digardin huiveja olen minäkin ihaillut jo pitkään - ja nyt ihailen tätä! Ihana malli ja kaunis värimaailma!

  VastaaPoista
 4. No voi että - niin kaunis huivi ja ihanat värit että tässähän tulee vannoutuneelle neulojalle kova tarve kaivaa vaihteeksi virkkuukoukku esille! Kiitos ohjeesta, laitan muistiin :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos teille kauniista kommenteistanne Uutar ja Nasti! Mukava kuulla, että tästä ohjeesta on iloa myös muille! Sophie Digardin huivit on kyllä upeudessaan jotain ihan omaa luokkaansa. Tämä on tällainen yksinkertainen versio ja todennäköisesti isommalla koukulla tehty, mutta lopputulos on ollut mieluinen ja piristävä näinä pimeinä vuodenaikoina.

  VastaaPoista
 6. You are welcome! Lovely to hear that you like it!

  VastaaPoista
 7. Nyt tiedän mitä teen norostani joka on vain jäänyt asumaan lankalaatikkoon. Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
 8. Kiva kuulla, että ohjeesta on siulle iloa! Ja oi Norosta tuleekin varmaan makea versio!

  VastaaPoista