Third image

Third image

First slide

First slide

Second image

Second image

torstai 22. lokakuuta 2015

Lately - Viime aikoina... tai hieman uusia virkkaustekniikkakokeiluita ja sisustusjuttuja. 

Huhtikuun virkkaustyöpajassa Marrakeschissa wood & wool stoolin Ingrid opetti meille tämän kivan lenkkivirkkaustekniikan. Englanniksi taitaa kulkea nimellä loop stitch ja Punomosta löysin tiedon, että suomeksi silmukasta käytetään nimiä lenkkivirkkaus, nyppyvirkkaus ja ryijyvirkkaus. Unohtanut tietysti olin miten tällä tekniikalla virkataan, mutta YouTube:sta löytyy mm. tämä video avuksi. Jostain syystä minun lenkkini kuitenkin kääntyvät koko ajan nyt ylöspäin (vaikeuttaa hieman virkkausta) ja en muista, että näin olisi ollut Marrakechissa virkatessa. 

Yllä on kuitenkin pieni tyynynpäällinen todennäköisesti tulossa tekniikkaharjoitteena, kun lenkkien saman pituiseksi virkkaaminen vaatii omilta käsiltä totuttelua. Lankana on Novitan suomivilla. Ihanan rentouttava virkata näillä syksyn viilenevillä säillä villaa, joka tuoksuu mukavasti lampaalle ja eikös lopputuloksestakin tule lampaan turkin omainen? 

Tästä tekniikastahan on myös moneksi. Lenkkien kokoa ja etäisyyttä toisiinsa voi vahdella. Ingridillä on myös myynnissä useampi houkuttava ohje. Tyynyn aloitimme Marrakechisssa ja tämän liivin ohjeen hankin häneltä myös viime syksynä, mutta en ole löytänyt inspiroivaa lankaa sen tekemiseen.

Ingrid from wood & wool stool teached us to crochet this wonderful loop stitch during the workshop in Marrakesch in April. I have now started to crochet with this technique a little pillow with some Finnish sheep wool. I like to work with wool in Autumn and the smell of the yarn is relaxing now that the weather is getting colder and days shorter very fast up here in North. Unfortunately I had of course forgotten the technique, but luckily there are many video instructions, like this one on YouTube. Ingrid has also many lovely patterns for sale for this technique, links are above in the Finnish text.   Sitten läksin hieman leikkimään Novita Alpaca Woolin jämillä eli yhdistämään kirjovirkkausta ja ryijyvirkkausta, kun kerran tällä sekin nimi on, ja ajatuksena oli tehdä yhden palan ryijy. Samalla piti testata miltä lenkit näyttävät auki leikattuina. Tämäkin tietysti lähti taas vähän lapasesta ja nyt tarkoituksena on tehdä neljän palan simppeli ryijy ja sitten jos myöhemmin varsinaisesti ryijyä virkkaan niin valita siihen jokin paksu(mpi) kokovillainen lanka.

Tällä hetkellähän kaikki kudotut seinävaatteet ja mm. makramee ovat myös kovasti taas muodissa. Iso kansainvälinen nimi on australialainen Maryanne Moodie, jonka podcast Woolful.com:ssa on yksi omia suosikkejani. Hän puhuu siinä innostavasti oman tarinansa lisäksi viisaita sanoja mm. omien töiden jakamisesta avoimesti ja kopioinnin pelkäämisestä.  

Then my hook started to go its own way of course and the pillow is not yet finished because I started to crochet these squares above for a little and traditional rya rug (the stitch is also called rya stitch in Finnish). Here I have combined this loop stitch with tapestry crochet made with single stitches. I think this will be a wall-hanging made of four squares and somehow feels very Finnish in its simplicity.  


Timanttejakin on lisää syntynyt syksyisissä sävyissä, en vaan voinut vastustaa tätä väriyhdistelmää. Mielessä on, että tekisin yhden ohjeen, johon sisällyttäisin nämä pussukat eri kokoineen ja olen myös passannut nämä kaikki eri vetoketjun pituuksille jne. Itsellä on melkein koko ajan yksi näitä pieniä timantteja koukulla, kun ovat niin mukavia virkata. Parempi ehkä myös todeta, että Ipadin päällisiä olen siksi tehnyt monta, koska siinä on sopivan kokoinen pinta kirjovirkkaukseen. Henkilökohtaisesti en aina tiedä näiden laitteiden autuudesta ja ammatin puolesta (aikuis)opettajana on vielä ihan hakusessa miten tätä laitetta voisi parhaiten hyödyntää. Muutoinkin on tällä hetkellä stressiä, surua ja epävarmuutta turhankin paljon ilmassa työtilanteen takia, mutta ainahan asiat lopulta lutviutuu.

And not a post without some diamonds, and this time in Autumn shades. I have made several pouches and purses with this little diamond pattern and have been thinking that perhaps I could make one instruction containing patterns for all the purses with the same little diamond pattern (?) Viime aikoina on julkaistu paljon mukavia käsityökirjoja, mutta myös sisustuskirjoja ja minulla on ollut yksi selailussa Ruotsista, Ida Magntornin Home Stories. Tämä on kaunis selailukirja ja kansikuva tunnelmineen veti jo puoleensa ja on ihan oman tyylistä sisustusta. Pidin eritoten siitä, että kirja on rakennettu päivänkulun muotoon. Ja löytyi ihan Helmetin kautta lainaan, heti kirjan ilmestyttyä.

Vaikka jouluun on vielä aikaa, teki niin kovasti mieli kokeilla eukalyptuskranssin tekoa viime viikolla, että tilasin nipun oksia läheiseen kukkakauppaan. Ripustin kranssin oven ulkopuolelle ja useamman päivän se toikin mukavaa tuoksua kerrokseen, toivottavasti naapuritkin siitä ilahtuivat ja nauttivat. Muutenkin jouluisia kässäprojekteja alkaa olla mielessä ja toivottavasti saan niitä tännekin päiviteltyä lähiviikkoina.

Many new interior books have also been published lately, and I was happy to get this Swedish book Home Stories by Ida Mangtorn from the local library. It really talks to my own taste for interior design and is lovely to browse through. 

It is still a couple of months to Christmas, but I had to make a wreath of Eucalyptus already now and I hanged it to the door for the neighbors to enjoy of the lovely scent as well during the first days. Otherwise Christmas craft projects are on my mind already, and hope to show a few here in the coming weeks. 
Muutama käsityöprojekti on valmiiksi asti päässyt, viimeistelemättä ja puolikkaita ajatuksia on sitäkin enemmän. Etsinnässä on myös lanka, joka inspiroisi ja olen useampaa kokeillut, mutta en vielä löytänyt. Mutta kenties sitäkin mieluisampia ovat nämä muutamat valmistuneet prjektit. Yllä olevan tyynyn tein samalla kuviolla kuin laukun aiemmin. Tässä tyynyssä lankana oli Novitan uutuus Alpaca Wool. Muuten on hyvä fiilis projektista, mutta olisin voinut mieluummin virkata taustan tälle tyynylle tai tehdä sen mustikan sävyisestä pellavasta, kuten aluksi oli ajatuksena. En ole myöskään ihan varma mittasuhteista (tyyny on pitkähkö ja napitus ja kuvio pituutta vielä lisäävät), mutta oikein hyvä selkätuki tämä on työskennellessä ja kuviota on mukava katsella. Kuvio muuten näyttää monimutkaisemmalta virkata mitä se on, oikeasti siinä on vain kolme erilaista kerrosta, joita vaihdellen kuvio syntyy ja joka neljäs kerros on ns. lepokerros eli helpompi langanvaihdoiltaan virkata.

Taas on muuten ollut myös ilo seurata tanskalaista tv-ohjelmaa, Etelä-Jyllannin paikallistelevisio TVSyd näyttää ohjelmaa Den store strikkedyst - eli "Koko Suomi leipoo"-ohjelman kaltaista neulontakilpailua (tanskaksi sen nimi on Den store bagedyst). Neulontakilpailun toinen jakso on katsottavissa englanninkielisillä tekstityksillä myös YouTubesta televisiokanavan itse lataamana. Tämä näyttää myös jo olevan ohjelman toinen kausi. Sen verran googlailin, että tämä pienen paikallistelevision ohjelma on yllättänyt kaikki menestyksellään Tanskassa ja formaattia on myyty/ollaan myymässä mm. Saksaan, Japaniin ja Norjaan. Tiedä onko tässä sitten uusi tanskalainen tv-menestys (?) Ja eikö olisi kiva katsella jotain vastaavaa suomalaisena versionakin?

I haven't been very productive when it comes to finishing projects last weeks, but pillow above got finished and there are many projects to finish and to continue working forward. The pillow is crocheted with a wool alpaca blend (a new yarn from the Finnish Novita) and even though the pattern looks quite detailed, it actually contains only three different rows of tapestry crochet and was easy to keep on mind and didn't have to look at the chart that much when crocheting. Next step is to try a rug with the same pattern. Above is also a link to a Danish TV-show, The Great Knit Off, a knitting contest in the style of "The Great British Bake-off". Ten contestants knit different kind of projects and each week one have to leave the competition. You can find at least one episode with English subtitles on YouTube if you like to have a look at it. I enjoy looking this program and crocheting at the same time. 

Timanttimaton ohje on nyt myös suomeksi käännetty, mutta vielä sitä vähän tarkistelen ja laitan sitten Ravelryyn.

Lämpimästi tervetuloa myös kaikki uudet lukijat, kiva kun olette löytäneet tänne! :-) / And warmly welcome all the new readers, I am so happy that you have found here!
  
Pirjo

6 kommenttia :

 1. Onneksi poikkesin tänne heti aamutuimaan kun sada hakkaa ikkunoita ja on pimeää. Todella levollinen olo tuli kuvia katsellessa! Eucalyptuskranssi on ihana idea ja kranssin viereisessä kuvassa pöydällä on tulossa jotain ihanissa väreissä, sitä yritin suurentamallakin tutkailla. Miten ihmeessä ehditkin kaikkea? Kyllä tuli taas hyvä ja inspiroitunut alku tähän päivään, kiitokset!!

  VastaaPoista
 2. Oi kiitos, ollos hyvä vaan! Mukava, jos täältä löytyy inspiraatiota ja kuvat miellyttävät! Olen yrittänyt ja edelleen yritän etsiä sitä omaa tyyliä ja ääntä virkkaajana ja paljon on tullut kuvattua, kun kuvien kautta tarinaa mieluummin myös kerron. Keskeneräinen työ on Catanian jämälankoja, samanlainen Ipadin päällys, kuin sinapinkeltaisen ja tumman sinisen yhdistelmä.Nämä työt on myös tehty ajalla elokuu-lokakuu ja hyvinhän minä ehdin, vaikka en joka päivä virkkailekaan, kun on arjessa paljon omaa aikaa, kun vielä teen töitäkin osa-aikaisesti ja mahdollisimman paljon kotoa käsin. Eilenkin illalla oli yhden ryhmän tentti netissä parhaillaan käynnissä, kun tätä kirjoittelin, niin pystyn vähän yhdistelemäänkin työtä ja hupia. :-)

  VastaaPoista
 3. Kivan näköistä tuo lenkkivirkaus... pitääpä perehtyä asiaan.

  VastaaPoista
 4. Suosittelen lämpimästi! Kiva, kun jätit kommentin!

  VastaaPoista
 5. Taas hyvä muistutus noista lenkeistä... eipä ole saanut aikaiseksi kokeilla. Kivalta se näyttäsi!

  VastaaPoista
 6. No sepä se, näitä kivoja tekniikkoja on niin monia mitä kokeilla!

  VastaaPoista