Third image

Third image

First slide

First slide

Second image

Second image

tiistai 17. toukokuuta 2016

Kestohedelmäpusseja eli pieni askel muovittomampaan elämään - Bento bags and reducing plastic in small steps
Joitain vuosia sitten ompelin vanhasta verhosta kestohedelmäpusseja vähentääkseni edes hieman muovin kantamista kotiin kaupasta. Ne sitten ajan myötä hajosivat ja uusien tekeminen jäi. Tänä keväänä ompelin uuden erän ja hain idean yksinkertaisesta ja kauniista japanilaisesta estetiikasta. Näitä kait kutsutaan ainakin nimellä "bento bag" eli lounaspussi ja jonkun toisenkin nimen näille löysin, mutta tätä kirjoittaessa en sitä enää löydäkään mistään. Ompelin pussit jämäpalasta tällä ohjeella, koko oli noin 30 x 90 cm. Silitin ensin käänteet, ompelin ne ja sen jälkeen tarvitaankin vain kaksi lyhyttä saumaa ja pussi on käyttövalmis. Tarratkin tuntuvat pysyvän ihan mukavasti näissä kiinni ja pussit on helppo huuhtaista ja kuivuvat tunnissa. Olen huomannut, että tällaiset pienet asiat, itse tehdyt ja ympäristölle lempeämmät tuovat paljon iloa omaan arkeen.

Some years ago I sewed fruit and veggie bags of and old curtain in order to reduce at least some of the plastic coming home from supermarket. They were used to the end of their life-cycle and plastic bags came back in use. This Spring I got the idea to combine simple and beautiful Japanese aesthetics and an old leftover fabric and sewed new bags. I used this tutorial for sewing and the piece of fabric I used was 30 x 90 cm. They seem to work very well so far and these kind of small things, self made and gentler for environment, bring such a pleasure to everyday life. 


Tein myös yhden pussin pellavasta kuvassa yllä (ja samat Abate Fetelit ;-)) . Siinä on myös kulmat otettu sisään pohjan muodon vuoksi. Näitä kait paljon käytetään ulkomailla tällä hetkellä esim. neulontaprojektien säilyttämiseen Ambatalian valmistamana ja neulojat Suomessa kenties tuntevat Fringe Supply Co:n, jolla on näitä myynnissä.  Haluaisin toki tukea Ambataliaa, mutta tässä tapauksessa pellavaa on omassa kaapissa ja on varmaan kaikkinensa parempi tehdä itse omaan käyttöön, kun tilata Jenkeistä asti. Tämä Ambatalian lyhyt video japanilaisesta taittelun taiteesta, furoshikista, on muuten myös kiva ja tykkäsin kovasti Woolfulin podcastista viime vuonna. 

I also sewed one version of linen with corners sewed in. If I have understood these linen versions are used at least in USA as project bags by knitters, are made by a lovely company called Ambatalia and for example Fringe Supply sells them. Here comes the hard part, as much as I would have liked to support Ambatalia, the fact is that I had old linen at home and it is probably not very environmental friendly to order things so faraway from Finland. Hope I can support their work otherwise then. This short video by Ambatalia on the Japanese art of folding is very pleasant and I really enjoyed Molly de Vries podcast in Woolful last year.   


Ja kuten aina, variaatioita alkaa tulemaan useampia ja virkkasin jämäkuteista napakan version, koska muoto oli minusta kaunis. Silloin kun pussille ei ole käyttöä, menee se myös pieneen tilaan kaappiin, koska pussin voi taittaa. Pussi on tarkoituksella kovinkin rouhean näköinen ja kuteessakin oli paljon paksuuseroa. Reunat voisi toki siistiä vaikka ketjusilmukoilla tai kiinteillä silmukoilla, mutta tykkään tästä tällaisenaan.

One idea usually leads to several variations and I ended up crocheting one version as well. The form of the bag was very beautiful to my eye. This bag looks rustic on purpose, there are lot of difference in the thickness of materials, but I like it this way. And it is easy to storage when not in use because it can be folded. 


Samaan teemaan liittyen luennassa on ollut tämä Erin Boylen alkuvuodesta ilmestynyt kirja Simple Matters, joka löytyi mukavasti myös kirjaston kautta lainaan. Erin Boyle on pitkään pitänyt blogia Reading my tea leaves  yksinkertaisesta ja kestävästä elämäntyylistä. Moni asia kirjassa oli tuttua, osa vinkeistä ei sovi Suomen olosuhteisiin ja kansainvälisesti vertailtaessa kierrätämme kait varsin hyvin. Kirja on enemmän ensimmäistä/ensimmäisiä omia koteja perustaville, mutta inspiroiduin kirjan perusideasta; kestävien materiaalien käytöstä kotona ja vain niiden tavaroiden pitämisestä elämässä mukana, jotka tuovat iloa tai tekevät kovaa työtä puolestamme arjessa. Eli samaa mitä Marie Kondonkin ajattelussa ja mm. tapettien suunnittelija William Morriskin totesi 1800-luvulla "Have nothing in your houses that you do not know to be useful, or believe to be beautiful". Enemmän tämä on elämäntyylikirja ja kaiken nykyajan visuaalisen tykityksen keskellä ihanan rauhallinen kuvineen. Lempeää elämää ympäristön ja oman itsen näkökulmasta ja tätä oli mukava iltaisin selailla ja lueskella. Samalla löysin nämä Bee's Wrapit, joita tekisi mieli tilata kokeiluun, vaikka ruuan jämät saa lasiastioihin säilöttyä muutenkin ilman muovia, mutta luulen että näissä on sitä "ilofaktoria" paljon mukana. Näitä liinoja saa onneksi mukavasti suomalaisesta verkkokaupastakin.  

I have also been enjoying this book Simple Matters by Erin Boyle who is also known for her beautiful blog Reading my tea leaves and writes about slow, simple and sustainable living. Use of natural materials, and simple calming pictures with only a few items are lovely to look at in this world of visual overload. I thought that otherwise this book is maybe more useful for those who are starting their first/firsts home and some of the advice doesn't work in our living conditions. Here in Finland we recycle quite a lot already, but I loved the basic idea and thoughts in the book and it was very pleasant reading in the evenings. Through her blog I also found these Bee's Wraps and I am considering to order them at some point from a Finnish web shop and test. In the meanwhile glass jars and plates work as well. 

Pirjo

2 kommenttia :

  1. Kauniin mallinen tuo pussisi! Omat on niin tavismalleja, että odotan jo niiden hajoamista ja voisin tehdä kauniimpia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marle! Näitä on kyllä jotenkin tosi kiva ja myös simppeli käyttää verrattuna omiin vanhoihin pusseihin ja tuntuu että sitä tekee kaupassa parempia valintojakin. Arjen pieniä iloja!

      Poista